Tietoa minusta
Hanna Havurinne, Eläinten hyvinvointi- ja käyttäytymiskonsultti
Eläintenhoitaja koulutus
- Eläintarhaeläintenhoitajan ammattitutkinto
- Maatalousalanperustutkinto, eläintarha painotteisesti
- Päättötyö: "Eläinten virikkeellistäminen eläintarhoissa"
Kouluttaminen
Yksityisasiakkaitteni lisäksi aloitin yhteistyön koirakoulu PiskiTiskin kanssa lokakuussa 2018.
Tämän lisäksi koulutuskokemusta löytyy useammastakin lemmikki-,ja harrastuseläimestä sekä villieläimistä, kuten pikkupandat, villikissat, markhorit, kurjet, tragopaanit, karhut ja ahmat.
Eläintarhat, joissa vaikuttanut (vuodesta 2004)
- Korkeasaari
- Ähtärin eläinpuisto
- Highland Wildlife Park, RZSS (Skotlanti)
- Chester Zoo (Englanti)
Jäsenyydet:
IAABC ( International Association of Animal Behavior Concultants)
ATA (Animal Training Academy)
ABWAK (Association of British Wild Animal Keepers)
Kurssit/seminaarit:
- Scottish Animal Training Group, HWP 2017
- Scottish Animal Training Group, Edinburgh Zoo 2016
- ABWAK konferenssi, Chester Zoo 2014
- "Eläinten käyttäytyminen ja oppiminen", Suomi 2013
- "Papukaijojen kouluttaminen", Suomi 2013
- "Eläinten kouluttaminen", Vienna 2013
- ABWAK konferenssi, Edinburgh Zoo 2013
- "Lintujen käyttäytyminen, hyvinvointi ja koulutus", Copenhagen Zoo 2012
- "Uudenmaailmanapinat", Twycross Zoo 2012
- WWF: "Öljyyntyneen eläimen hoito", 2012
- ABWAK konferenssi, Dublin Zoo 2009
- "Papukaija-päivä", Chester Zoo 2009
Vapaaehtoistoiminta: Hesy, WWF, Luontoliitto
Omat lemmikit: Koiria, pupuja, hiiriä, kissa
Eläinten hyvinvoinnin puolesta
"Your quality of work is their quality of life"
Periaatteet ja työtapani
Minulle on tärkeää kuunnella eläintä sekä kunnioittaa yksilöä omana
itsenään.
Tärkeää on kysyä miksi yksilö käyttäytyy tietyllä tavalla ja tähän pyrin vastaamaan muunmuassa käyttäytymisanalyysilla.
Eläimen käyttäytymiseen vaikuttavat sen verta monet asiat, joita me ihmiset monesti pidämme vähäpätöisinä tai emme edes huomioi, että parhaiten käyttäytymisanalyysin teko onnistuu kotikäynneillä.
Paikan päällä pystyn tarkkailemaan eläimen normaalia käyttäytymistä ja elinympäristöä sen sijaan, että yksilö viedään "terapeutin" luokse tai apua haetaan pelkästään puhelimitse tai netinvälityksellä.
Ensimmäiseen konsultaatio kertaan kannattaa varata enemmän aikaa, jopa pari tuntia, koska siinä käydään läpi monia tärkeitä asioita ja otan ylös lisätietoja yksilöstä mahdollisimman pikkutarkasti.
Tärkeää olisi myös tavata eläin yksilö kunnolla,joten mieluusti ajoitamme konsultaation aikaan,jolloin yksilö on aktiivisena..eli esimerkiksi useat kissat ja puput olisi hyvä tavata aamu tai ilta aikaan.
Jos kyse on jostain tietystä ongelmasta, jonka ajankohta ja paikka jo tunnetaan, mutta ratkaisua ei-toivotun käyttäytymisen poiskitkemiseen ei olla löydetty,niin silloin tutkimme lähemmin tätä.
Ajankohta sovitaan yhdessä nämä mielessäpitäen.
Metodit
Kouluttamiseen käytän nykyaikaisia, tieteeseen pohjautuvia metodeja, joissa painoitetaan yksilön kuuntelemista ja kontrollia omaan elämäänsä. Kyse onkin kommunikoinnista ja motivaation hakemisesta.
Kouluttaminen on vain yksi "työkalu", jota käytän eläimen käyttäytymisen muokkauksessa ja hyvinvoinnin parantamisessa, muita ovat esimerkiksi virikkeet ja tilasuunnittelu.
Eläimen hyvinvoinnin ja sujuvan yhteiselon kannalta ollennaista on myös auttaa hoitajia ja perheenjäseniä ymmärtämään eläintä paremmin ja pyrin opettamaan ihmisiä katsomaan tilanteita eläinyksilön silmin ja annan neuvoja kommunikoinnin parantamiseen.
Ongelma-eläin vai kasvatusongelma
Kun lähes 23 vuotta sitten sain ensimmäisen koirani, Ronin, yritin epätoivoisesti tehdä kaiken oikein, mutta päädyimme tekemään vain kasa päin virheitä, jotka nykyään saavat itselleni melkeinpä kyyneleet silmiin, kun ajattelenkin miten väärinymmärretty Roni oli ja kuinka väärin kaikesta rakkaudesta sekä hyvistä tarkoitusperistä huolimatta onnistuin kohtelemaan tätä upeata yksilöä.
Ronin tarina on pitkä eikä siinä ollut onnellista loppua, koska valitettavasti silloiset taitoni eivät vielä riittäneet ongelmallisen historian omaavaan, teini-ikäiseen, isompaan uros koiraan, enkä saannut tarvitsemaani apua edes koulutuskentiltä, johtuen 90-luvulla valloillaan olevista koulutusmetodeista jotka pohjautuivat pelolla hallitsemiseen ja pakotukseen...Onneksi nykyään tiede on jo todistanut kuinka nämä metodit vain syövät luottoa ja tuhoavat suhdetta eläimeen.
Roni opetti minulle kuitenkin paljon, lähinnä sen kuinka eläimiä ei pidä kouluttaa. Ronin ansiosta lähdin seuraavan koirani kanssa etsimään aivan eri lähestymistapaa koiran kasvatukseen ja tästä alkoikin innostukseni positiiviseen vahvistamiseen ja vannoin yrittäväni auttaa kaikkia samassa tilanteessa olevia perheitä etteivät he joutuisi luopumaan rakkaasta perheenjäsenestä, jos se suinkin voidaan välttää.
Voisikin sanoa että Ronin ansiosta olen nyt tässä ja muisto elää pyrkimyksissäni auttaa muita eläimiä ja heidän perheitään.
Vielä nykyäänkin, reilu 20 vuotta myöhemmin, monista lemmikeistä luovutaan tai tehdään lopetuspäätös, todeten yksilön olevan ns. "ongelma-eläin", mikä on erittäin hätiköityä.
Suurimmaksi osaksi kyse ei ole ns. ongelma-eläimestä vaan kasvatusongelmasta ja/tai kommunikointi mokasta meidän ihmisten puolelta. Monesti vahingossa jopa palkitsemme ei-toivottua käytöstä tai emme vain ymmärrä eläimen yrityksiä kommunikoida meidän kanssa.
Aina ei kuitenkaan kyse ole pelkästään koulutustarpeesta vaan tarvitaan muitakin muutoksia eläimen elämään ja näihin annan myös neuvoja.
Kyse voi olla elintilasta, ympäristötekijöistä, tylsistymisestä, turvattomuuden tunteesta jne....
Fyysinen terveys syynä käyttäytymiseen
Syy käyttäytymismuutokseen tai tiettyyn käyttäytymismalliin voi olla myös sairaudessa ja tämä käydään myös läpi omistajan kanssa ja kannattaa varautua siihen, että vähintään konsultoimme eläinlääkäriä.
Näitä tapauksia ovat esimerkiksi yllättävä aggressiivinen käyttäytyminen, piilottelu, apaattisuus sekä virtsaaminen väärään paikkaan.
Jos tarpeellista mielestäni, niin suosittelen eläinlääkärillä käyntiä tai konsultaatiota puhelimitse jo ennen meidän ensitapaamista.
Tarkoituksena olisi, että ensikonsultaatiolla voidaan jo olla varmoja ettei taustalla ole fyysistä ongelmaa ja voimme keskittyä psyykkisen terveyden huoltoon rauhassa.
Tämä hyödyttää kaikkia osapuolia ja etenkin eläintä.