Eroahdistus ei ole vain koirien ongelma
Nykyään ollaan jo suhteellisen valveutuneita koirilla esiintyvästä eroahdistuksesta, joskus jopa liian paljon niputetaan tämän diagnoosin alle, vaikka kyse voi olla muustakin.
Joskus jopa koirilla eroahdistus ja yksinoloon liittyvät muut ongelmat saattavat jäädä huomaamatta omistajalta, johtuen ehkä siitä, ettei yksilö välttämättä jätä todistusaineistoa, kuten revittyjä sohvia tai metelistä suivaantuneita naapureita.
Oireet voivat olla koirillakin erittäin huomaamattomia ja vähemmän tunnettuja, joten omistajan on hankala niitä edes yhdistää ahdistukseen. Tämä ongelma kasvaa entisestään, kun puhutaan muista pienemmistä ja (meidän silmissämme) vähäeleisemmistä lajeista.
Eroon liittyviä ongelmia, kuten eroahdistus tunnustetaan kissoillakin, mutta valitettavasti tämä ei ole yhtä hyvin kansan tiedossa kuin koirien tapauksessa. Monesti tälle ajatukselle jopa naureskellaan epäuskoisen huvittuneena.
Kuitenkin ongelma on todellinen ja jos siihen ei asianmukaisesti puututa oireet voivat pahentuakin tai/ja päivittäinen ahdistus voi johtaa jopa krooniseen stressiin, joka saattaa tuoda mukanaan lisää ongelmia ja voi pahimmillaan vaikuttaa fyysiseen terveyteenkin. Ota yhteyttä
On olemassa muitakin eroon liittyviä ongelmia kuin vain eroahdistus
Monia eroon liittyviä ongelmia kutsutaan kansan kielellä eroahdistukseksi.
Olisi kuitenkin hyvä ymmärtää, ettei varsinainen eroahdistus (separation anxiety, SA) välttämättä vaadi yksinoloa ja on itse asiassa vain yksi potentiaalinen syy ongelmiin, joita voi esiintyä eläimen jäädessä yksin.
Tästä johtuen itse puhun yleensä eroon liittyvästä käyttäytymisestä/ongelmasta ellen vielä tiedä tarkaa syytä. Englanniksi käytetään termiä separation related behaviour (SRB) ja tästä siis tulee suomennoskin.
Hoidon kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää tunnistaa todellinen syy käyttäytymiseen.
On eri hoitaa ahdistusta yksinjäämiseen kuin eroahdistusta tietystä henkilöstä ja ahdistuksen yksinollessa voi laukaista myös joku ulkopuolinen häiriö, josta et ole edes tietoinen. Toisaalta syynä esimerkiksi paikkojen hajottamiseen voi olla myös tylsistyminenkin, joten vaihtoehtoja on monia.
Kaikista ensimmäisenä pitää kuitenkin poissulkea terveydelliset syyt, koska useat sairaudet voivat aiheuttaa samoja oireita kuin ahdistus tai fyysinen ongelma voi aiheuttaa stressiä/ahdistusta.
Eroahdistuksen oireita
Eroahdistusta ollaan tutkittu huomattavasti enemmän koirilla kuin kissoilla (tai esim. linnuilla ja pupuilla), joten todennäköisesti jo tämänkin vuoksi oireita tunnetaan myös enemmän.
Joitain koirilla tavattuja oireita: kuolaaminen, karkaamisyritykset, ravaaminen ympäriinsä/levottomuus, vetäytyneisyys, täriseminen, aggressiivinen käyttäytyminen/omistajan lähdön estäminen, itsensä vahingoittaminen, ympyrää pyöriminen ja muita pakonomaisia käyttäytymismalleja sekä pelokas elekieli.
Jos mietin yllämainittuja, koirien "omia" raportoituja oireita ja vertaan niitä tämän kirjoituksen muusaan, eli omaan vanhaan kissaneitiini, niin en voi olla huomaamatta yhtäläisyyksiä oireissa. Paljon vielä kaivataan tutkimuksia asian tiimoilta. Täältä voit lukea Mimin tarinan
- Yletön ääntely
- Vääriin paikkoihin pissaaminen/ulostaminen (etenkin sinne missä oma hajusi on vahvana)
- Liiallinen itsensä hoito
- Oksentelu
- Ripuli/ummetus
- Ruokahalun väheneminen/syömättömyys
- Aktiivisuuden väheneminen
- Paikkojen hajottaminen
- Masennus
Toisaalta näistä yllä mainituista oireista useat ovat yleislä ahdistuksen ja stressin merkkejä, joten ei ihme että niitä esiintyy myös eroon littyvässä ahdistuksessa, kuten eroahdistuksessa.
Stressin tunnistaminen voi pelastaa rakkaan lemmikkisi hengen
Kaikkien lemmikin omistajien olisi hyvä opetella tunnistamaan lajikohtaiset ahdistuksen/stressin merkit sekä perehtyä kunnolla yksilön normaaliin käyttäytymiseen, koska stressin syynä voi olla fyysinenkin vaiva ja pienikin muutos käyttäytymisessä voi olla vihje isommastakin ongelmasta.
Etenkin saaliseläimet ovat kehittyneet piilottelemaan ongelmia viimeiseen asti ja usein, kun me ihmiset huomaamme jonkun olevan vialla, on jo kiire eläinlääkäriin.
Täältä voit tutustua yleisimpiin stressin oireisiin kissalla
Miten siis tunnistaa eroahdistuksen kaikista muista mahdollisuuksista?
Jotkut tapaukset ovat hyvinkin selviä, mutta aina ei näin ole vaan joudutaan tekemään enemmänkin salapoliisityötä. Eroahdistusepäilyssä suosittelisin aina ottamaan yhteyttä sekä eläinlääkäriin kuin myös eläinten käyttäytymiseen perehtyneeseen ammatti-ihmiseen, jotta eläin saa oikeaoppista hoitoa mahdollisimman nopeasti eikä lisäongelmia pääse syntymään.
Ensin mietitään yksityiskohtaisemmin tilanteita, jotta löydetään kaava tai trikkeri, joka laukaisee ei-toivotun käyttäytymisen tai ahdistuksen. Tietyt stressin oireet saattavat antaa suunnan ja yleensä on helpohkoa päätellä syyn olevan jotenkin päin eroon liittyvä, mutta tästä eteen päin ammattilaisen apu on monesti tarpeen.
Valitettavasti diagnosointi ei ole aina niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa ja saatetaan joutua käyttämään jopa kameroita videoimaan mitä kotona oikeasti tapahtuu eläimen yksin jäädessä. Toisaalta jos eroahdistus on jo pitkään vaivannut, voi olla että eläin stressaa helpommin kaikesta muustakin ympärillään ja stressin oireita esiintyy muutenkin kuin eroon liittyen.
Muutamia kysymyksiä, jotka saattavat auttaa syyn selvittämisessä/ ohjata oikeaan suuntaan:
Mitä oireita on havaittu? Onko eläin käynnyt eläinlääkärissä? Toimiiko vatsa normaalisti? Milloin ei-toivottua käyttäytymistä esiintyy? Milloin alkoi? Onko elämässä tapahtunut muutoksia? Onko vuorokauden ajalla merkitystä? Onko vuodenajalla merkitystä? Miten eläin reagoi lähtövalmisteluihin ja onko tässä huomattu eroja vuorokauden ajoilla? Elinympäristö? Oireileeko vain yksin jäädessään vai riittääkö jos tietty henkilö on poissa? Keskittyykö esim tuhot tai ulostaminen/virtsaaminen tiettyyn paikkaan vai minne sattuu? Mikä on koulutus/kasvatushistoria? Mikä on eläimen päivärutiini? Virikkeellistäminen?
Eroahdistuksen hoito ei missään nimessä ole helppoa vaan vaatii kärsivällisyyttä sekä empatiaa ja ehdottomasti yksilöidyn suunnitelman.
Tulossa...
Ensi kerralla käymme läpi tapoja ennaltaehkäistä eroon liittyviä ongelmia ja puhumme eroahdistuksen hoidosta yleisesti.
Tätä ennen on tulossa kuitenkin joitain lepposampiakin aiheita, kuten juttua virikkeellistämisestä ja paljastan virikesuosikkini koirien ruokintaan. Tutustu muihin tarinoihini täältä
Toivottavasti jaksatte mukana ja löydätte sivuiltani kiinnostavaa luettavaa. Käykää myös kurkkaamassa tarjolla olevia kursseja eri eläinlajeille täältä